Pátky s vařečkou - vaření pro strýce


Podzim 2023 - jaro 2024

Přírodní kuřecí prsa s rýží a k tomu hustá, pořádně hustá čočková polévka s nočky

15. 9. 2023 Béžovka, zase ta nudná béžovka, jenže ti naši ji tak milují, že by ji mohli jíst každý víkend, ach jo. Strýci jsem ji vylepšila pytlíkem mražených hříbků, trochu jsem je podusila a přidala do béžovky.

Květáková polévka, rajská omáčka a masové kuličky, vařená kýta - vaření zatím v provizorní kuchyni 🙃

8. 9. 2023 Všichni jistě víte, že u nás probíhá dost rozsáhlá rekonstrukce domu, takže vaření teď probíhá v dost bojových podmínkách. Takže zatím budu přidávat jen takové střípky z kuchtění, jen tak, bez receptů.

Podzim 2021 - jaro 2023

Svíčková na smetaně 

Recept máte v titulcích a je na 12 porcí. Na svíčkovou jsem koupila hovězí kulatou plec 2 kg. Maso jsem očistila, konce ořízla a tyto odřezky použila na vývar. Nejprve jsem dělala asi hodinu v pomalém hrnci, potom vypnula a dala do chladu. Druhý den jsem vložila do trouby a s poklicí pekla na 160st.C 2 hodiny. Část vývaru jsem použila do omáčky, protože té prostě musí být móóóc, a do zbytku zavařila trochu mražené jarní zeleniny a nočky a byla polévka. K tomu jsem ještě dělala těstovinový mišmaš na pánvi, pro strýce do mrazáku. A ještě jedna věc, záklechtky do omáček si obvykle dělám víc a někdy mi zbude, protože ji všechnu nevypotřebuju. V tom případě ji použiji na palačinky, jen přidám vejce a trochu mléka a je to. Přece ji nevyleju, no né? Tentokrát mi ale nezbyla. 


Hovězí dušené, kapusta, brambory, jednoduché a výborné jídlo👍 ...a ještě něco k tomu 

Recept si musíte přizpůsobit množství porcí které potřebujete. Já většinou potřebuji 10. 

CO BUDE POTŘEBA NA 10 PORCÍ: 

 1,6 kg hovězí krk podplecí sůl, pepř, kmín celý nebo drcený ½ l vody, nebo vývaru 80 ml oleje 1 cibule, 4 stroužky česneku 1 větší kapusta (1,80kg) sůl a hodně pepře 4 stroužky česneku přibližně 1 l vody 60 ml oleje 1 cibule, 4 stroužky česneku 3 lžíce hladké mouky na tmavší zásmažku domácí česneková pasta, nebo prolisovaný česnek do hotové kapusty Jako příloha se hodí vařené brambory, nebo knedlík, já jsem uvařila brambory.

POSTUP: snad ani není potřeba, vše je ve videu. DOBROU CHUŤ !!!


Obrácený řízek krok za krokem, výtečná alternativa k tomu klasickému, z krkovičky nebo z kuřecího

Recept máte v titulcích a je přibližně na 10 porcí Použila jsem vepřovou krkovičku 1kg na řízky pro strýce, vykrájela jsem 4 veliké, tak 220g a jeden menší, ten jsem tentokrát ochutnala i já, a kuřecí prsní řízky 1kg pro ostatní, tam se mi podařilo nakrájet 5 větších a 5 malých řízků. Samozřejmě bylo vaření víc, klasický pátek, ještě jsem dělala uzenou polévku s kroupami a pečené kuře do mrazáku. 

DOBROU CHUŤ !!!


Václavkový guláš s receptem ve videu s titulky 

Tak tentokrát to byla trošku komedie, video s groteskou, když mi spadl mobil do vařícího václavkového guláše už jistě všichni viděli - mobilní guláš - a jinak se vařil hovězí vývar s nudlemi, pro děcka kotel bramborového guláše, pro strýce hovězí kostky na zelenině a divokém koření se smetanou, k tomu knedlík a ten nešťastný václavkový guláš do mrazáku, Lucka ještě udělala pár oblíbených palačinek pro strýce. Cestou se ještě stavíme v Tescu v Rajhradě a dokoupíme nějaké ovoce. 


Restovaná kuřecí prsa se šťávou k rýži i s receptem, jahodová bublanina a smažený plněný hermelín

Opět jeden archivní kousek ze šuplíku. Celkem 10 porcí restovaných kuřecích prsou v omáčce. Možná se zdá divné, že mi vždy maso ve šťávě plave, ale problém je v tom, že všichni chtějí hóóódně omáčky, takže to není jen tak, vyrobil jí 3-5 litrů. Ono se to dusí, když děláte 2 - 3 porce. Pokud jich děláte tolik co já, je to problém, prostě maso musí plavat. Recept na restovaná prsa i omáčku máte v titulcích, jahodovou bublaninu přibližně také, zelňačku jsem nenatáčela, tu až jindy a hermelín byl naplněný herkulesem, obalený 2x v trojobalu a běžně usmažený, ten měl strýc do mrazáku, jen si k němu udělá hranolky v troubě a otevře tatarku. 

DOBROU CHUŤ !!!


Vše v jednom videu, kuřecí polévka, ostré vepřové nudličky s těstovinami, řízky v pivním těstíčku, bramborový guláš, to vše i s recepty + chlebík ke guláši

Stručné recepty jsou přímo ve videu, v titulcích. Tentokrát to byl doslova ultramaraton. Od rána do večera u kastrolů. Mladí si přáli kotel bramborového guláše, takže pro strýce jsem musela vymyslet něco jiného, napadly mne řízky v pivním těstíčku. Protože, abych udělala bramborový guláš pro všechny, musela bych ho vařit v prádelním hrnci a stejně by ho bylo málo 😂 Takže co jsem dnes vlastně vyráběla - kuřecí polévku s nočky, buřt guláš, kuřecí řízky v pivním těstíčku, u těch jsem se zapotila, no a do mrazáku vepřové nudličky na kari, zázvoru, chilli a čínském koření s těstovinami vařenými rovnou v jedné pánvi s masem. Minule to strýci tak moc chutnalo, že to chtěl uvařit znova. Jenže já podle žádných receptů nevařím, takže vlastně ani nevím, kolik čeho jsem tam minule dávala. Tak snad jsem to trefila, je to ostré, jak řemen, to bude ono 😁 A ještě jsem zapomněla na domácí chlebík pro vnučku ke guláši, má ho moc ráda a vždycky se ptá, kdy ho zase upeču. Slečna mého mladšího syna mi ještě pro strýce vyrobila pár palačinek, takže jsem k nim přidala nutellu a ještě nějaké ovoce, a také zeleninu k řízkům. 

DOBROU CHUŤ !!!


Frankfurtská pečeně, opět nudlová polévka, lečo do mrazáku a klasické palačinky - sestřih

Klasický pátek a vaření pro strýce. Vepřová pečeně frankfurtská, protknutá vídeňskými párečky, vím, že by byly lepší frankfurtské, ale ty zrovna neměli, kynutý knedlík ale dělat nestíhám, takže strýci kupuji, k tomu opět vývar s nudlemi, to je nejčastější polévka jakou dělám, protože ji stále všichni chtějí. Do mrazáku lečo s klobáskou, ale to jsem nenatáčela, no a tradiční palačinky, ty má strýc nejradši. Pokud se přeci jen najde někdo, kdo by chtěl recept, klidně sepíšu do komentáře 🙂 

DOBROU CHUŤ !!!  


Mexický guláš s rýží, květáková polévka, malakov v krabičkách a pečené kuře do mrazáku - jen sestřih

Klasický páteční maraton v kuchyni, jídlo potom vozím strýci do Brna, někdy ale vařím i pro syna, potom je toho všeho jednou tolik, prostě pětilitrové hrnce málem nestačí. Jistě jste si všimli, že od doby co vařím pro strýce, nestíhám dělat nic jiného, žádné nové recepty s popisem a titulky, vařím prostě naprosto běžná jídla, která se stále opakují, nic nového. Teď přes zimu budu dohánět staré resty, protože mám ze všech těch pátečních maratonů krátká videa a fotky, tak to teď pomalu budu dávat dohromady. Pokud vás něco zaujme, klidně pište, recepty mohu napsat do komentářů. Další věc kterou jste jistě zaznamenali, je moje vášeň pro vznešené a přísně chráněné tvory, pro bílé čápy, které jsem objevila nedaleko od svého domova, v Nových Mlýnech. Takže jsem teď od března do září byla dost vytížená monitorováním čapího hnízda a jeho překrásných obyvatel. Nyní mám čas opět do března, kdy vše vypukne nanovo, s příletem čápů. Budu se snažit vše stihnout, protože jakmile čápi přiletí, budu se zase naplno věnovat jim. Tak sledujte vše se mnou a bavte se, v létě s čápy a v zimě v kuchyni 🙂 Mezi tím buduji i nový web, kde se budu věnovat oběma svým vášním - od března do září čápům a od září do března vaření. 

DOBROU CHUŤ !!!

Kari kuřecí stehna a prsa, snadněji to ani nejde, jednoduchý recept, zvládne to i úplný začátečník 🙂 

CO BUDE POTŘEBA NA 10 PORCÍ: 

 • 4 kuřecí stehna + 4 prsa • sůl, pepř • 80g oleje • 1 cibule • 1 lžička podravky, sůl, pepř • 4 lžičky kari • 2 lžičky mletého zázvoru • 1 malý rajský protlak • 2 lity vody (vývaru) • 3 lžíce hladké mouky + voda na záklechtku • 1 smetana ke šlehání Rýži standartně uvařím v rýžovaru 

POSTUP: snad ani není potřeba, vše je ve videu, možná jen, že omáčku si můžete trochu projet tyčovým mixerem, nebo ještě nezahuštěnou šťávu přecedit přes cedník pokud vám vadí cibule v omáčce, nám ne, proto to nedělám 


Hovězí kostky v zelenině a divokém koření se smetanou a ze zbytku hovězího vývaru nudlová polévka 

Recept je ve formě titulků přímo ve videu. Je to taková improvizace, ani jsem nevěděla jak toto jídlo nazvat, ale je to velmi dobré, k tomu knedlík a na závěr, ze zbytku hovězího vývaru, polévka se zeleninou, masem a vlasovými nudlemi. Použila jsem hovězí přední krk 1kg, okrájela tučnější části a uvařila přes noc silný vývar. Maso jsem večer nakrájela na kostky a naložila do trošky oleje, soli, pepře, drceného kmínu a tymiánu. Po dvou hodinách dušení se potom hezky rozpadalo. 


Vepřové závitky (ptáčci) ze 2kg kotlety, trošku jiný způsob, předem naložené, krémová šťáva, dobrota

CO BUDE POTŘEBA NA 10 PORCÍ: 2kg vepřové kotlety bez kosti sůl, pepř 5 lžic plnotučné hořčice 5 plátků anglické slaniny, 5 párků, 3 mrkve, 5 kyselých okurek, 5 vajec uvařených natvrdo 100g oleje 2 cibule 1 lžička podravky, sůl, pepř, drcený kmín 1 lžička grilovacího koření a 1 lžička gyros koření 1 lžíce hořčice 4 lžíce polohrubé mouky 2 lity vody (vývaru) Jako příloha se hodí cokoliv, brambory, rýže, knedlík, já jsem k tomu strýci uvařila těstoviny a ti ostatní si udělali rýži POSTUP: snad ani není potřeba, vše je ve videu, jen jsem zapomněla, do šťávy hned na začátku přidejte tak půl deci nálevu s kysaných okurek, získá ještě lepší chuť 

 DOBROU CHUŤ !!!  


Uzené koleno a výborná polévka s kroupami, zeleninou a bramborami, lepší jste nejedli

Recept máte v titulcích. Vařené uzené koleno můžete dále zužitkovat, např. ke křenovce, do šunkofleků, či zapečených brambor, anebo je tak sníst s křenem, hořčicí a chlebem. 

DOBROU CHUŤ !!! 


Vepřová pečeně se šunkou, vejcem a hráškem, něco jako pražská, k tomu knedlík, rýže nebo těstoviny

Opět jeden z receptů z pátečního maratónu v #mojemalakuchynka Recept je v titulcích a je na přibližně 10 porcí. Tentokrát se vařilo z vepřové kotlety v celku, omáčka se trochu podobá pražské pečeni, ke které se hodí více příloh, strýc dostal knedlík a ostatní si k tomu udělali rýži. Dále byla zeleninová polévka, vepřová kýta na hříbkách do mrazáku (tu tentokrát uvařila dcera) a trocha ovoce a zeleniny k tomu. 

DOBROU CHUŤ !!! 


Kotleta s paprikami a rajčaty, opět jedna starší zkratka z pátečních maratonů v kuchyni i s receptem

Recept najdete přímo ve videu, v titulcích. Je to jen takový sestřih, kotletu na paprikách a rajčatech jsem vařila strýci do mrazáku, sám si k tomu udělá těstoviny, nebo pytlík rýže, ale jak ho znám, nejspíš to snědl s chlebem. Jako hlavní jídlo bylo neustále opakované, ale velmi oblíbené kysané zelí a pečená krkovice s bohužel kupovaným knedlíkem, dělat domácí bych při těch fofrech nezvládla. K tomu ještě zeleninová polévka s nočkami, také taková klasika. 

DOBROU CHUŤ !!!


Smažené řízky z kuřecích prsou, kotlety i krkovičky, brambory, česnečka a kuře do mrazáku - sestřih

Klasický pátek a vaření pro strýce. Veliká hromada řízků, smažení, smažení a zase smažení. Dcera mi ještě pro strýce udělala banánové mafinky a k nim jsem ještě koupila kus melounu a je to. Já vím, je to taková klasika, ale co už má člověk stále vymýšlet. Strýc žil celý život s maminkou, ta mu pěkně vyvařovala, neznala jsem nikoho, kdo by tak dobře vařil. Takže se snažím, aby mu nic nechybělo, je to chlap jako hora, takže nejenže to musí být dobré jako od maminky, ale musí toho být taky hoooodně 😉 Pokud se přeci jen najde někdo, kdo by chtěl recept, klidně sepíšu do komentáře 🙂 

DOBROU CHUŤ !!! 


Hřiby a suchohřiby restované na cibuli a česneku s vejci, polévka a vepřo, knedlo, zelo - sestřih

Klasický pátek a vaření pro strýce. Nejdříve houby s vejci do mrazáku. Potom hovězí a kuřecí vývar s masem, nudlemi a zeleninou, no a na závěr klasické vepřo, knedlo, zelo. Vše je jen ve zkratce, jsou to klasická jídla, která umí snad každý. Pokud se přeci jen najde někdo, kdo by chtěl recept, klidně sepíšu do komentáře 🙂 

DOBROU CHUŤ !!! 



Vytvořte si webové stránky zdarma!